Δεν έπεισε τους πολίτες ο ανασχηματισμός-Θετικά βλέπουν οι νέοι την ”Πλεύση Ελευθερίας”

Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τις προοπτικές του κυβερνητικού σχήματος μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, την ταυτότητα της Πλεύσης Ελευθερίας και τα συναισθήματα που τους δημιουργεί η αύξηση της απήχησής του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και για ζητήματα όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το κατά πόσο αυτή συνδέεται με τη μονιμότητα της θέσης τους, κατέγραψε -μεταξύ άλλων- την εβδομάδα που πέρασε, η εταιρεία Qed social and market research μέσω της ερευνητικής πλατφόρμας ”People of Greece”.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσίασε -όπως κάθε Δευτέρα- στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της πλατφόρμας, Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Για τον ανασχηματισμό

«Ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες και προοπτικές στους πολίτες. Συγκεκριμένα, μόλις το 18% των πολιτών τον αξιολόγησε θετικά ενώ το 24% απάντησε ότι η πορεία μετά τον ανασχηματισμό θα είναι χειρότερη και το 57% δηλώνει ότι οι προοπτικές θα είναι ίδιες. Επομένως , έκριναν ότι ο ανασχηματισμός δεν είχε ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική επίδραση. Επίσης, δεν έπεισε ούτε το ακροατήριο της ΝΔ, καθώς, μόλις 4 στους 10 ψηφοφόρους της ”γαλάζιας” παράταξης, απάντησαν ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες μετά την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα».

Για την απήχηση της Πλεύσης Ελευθερίας

«Το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, αξιολογείται θετικά από σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων, ιδίως των νεότερων ηλικιών , κάτω των 35 ετών που το χαρακτηρίζουν ως ένα μετριοπαθές (6 στους 10 ) κόμμα. Πάντως, οι 4 στους 10 το αντιμετωπίζουν ως ακραίο κόμμα ενώ γενικά το 82% θεωρεί την Πλεύση Ελευθερίας, αριστερό κόμμα. Επίσης, 3 στους 4 νέους της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, βλέπουν με θετικό μάτι την παρουσία του. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα της Πλεύσης Ελευθερίας είναι πολύ θελκτική. Φαίνεται, επίσης, πως το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την πολιτική είναι πιο αυξημένο από ποτέ και συνδέεται και με τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και με τις κινητοποιήσεις που έγιναν».

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο

«Η ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει με θετικό μάτι την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση χαμηλής αξιολόγησης του έργου τους. Συγκεκριμένα, 3 στους 4 τάσσονται υπέρ της άρσης της μονιμότητας σε περίπτωση χαμηλών επιδόσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι η αξιολόγησή τους κρίνεται από τους Έλληνες ως ανεπαρκής και μόνο τυπική, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να συνδεθεί με την άρση της μονιμότητας, η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να αλλάξει».

Πηγή (με τη ραδιοφωνική συζήτηση): Αθήνα 9,84