Νέο-άστεγοι

Της Κατερίνας Ιωαννίδου

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, 3 στους 4 πολίτες της θεωρούν ότι οι άστεγοι έχουν αυξηθεί στις χώρες τους δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτή η άποψη είναι ιδιαιτέρως έντονη στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και στην Ελλάδα και την Ισπανία. Ακόμα και η ΕΕ που συνηθίζει να μετρά τα πάντα, δεν μπορεί να δώσει στοιχεία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ΕΕ.

20.000 αναφέρει η Eurostat για την Ελλάδα για το 2011 (25% αύξηση από το 2009 στο 2011), 30.000 ψιθυρίζουν χείλη Ευρωβουλευτών, ακόμα περισσότερους αναφέρουν ΜΚΟ κάνοντας απολογισμό του 2012 που σιγά σιγά φεύγει. Το φαινόμενο, που ήταν υπόθεση της πρωτεύουσας, πλέον είναι έντονο και στις επαρχιακές πόλεις: Τρίκαλα, Ηράκλειο, Χανιά.

Και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των αστέγων αλλάζουν: ήταν ναρκομανείς, ψυχικά άρρωστοι και γενικά άνθρωποι με κοινωνικά αποκλίνουσα συμπεριφορά. Σήμερα είναι πρώην εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης, με υψηλή μόρφωση και με αυξανόμενο ρυθμό, νεώτεροι ηλικιακά.

Η οικονομική ανάκαμψη μετατίθεται χρονικά και οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης επιτάσσουν την υιοθέτηση προγραμμάτων λιτότητας.

Και τελικά εκτός από το σώμα, μένει και η αξιοπρέπεια άστεγη…

«Τυφλός είναι κι εκείνος που κάνει ότι δεν ξέρει
πως πίνει απ ‘το πηγάδι το σκοτεινό
που ότι τον κατατρώει ανάγκη το ‘χει κάνει
ή στην αυλή το κρύβει να ξεχαστεί»

Τειρεσίας
Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Πηγή:
EU Employment and Social Situation Quarterly Review – June 2012 (2012)