«Αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες το μέτρο της επιστροφής ενοικίου»

Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα νέα κυβερνητικά μέτρα της επιστροφής ενοικίου και της χορήγησης έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ αλλά και την άποψή τους για την προέλευση του υπερπλεονάσματος που ανακοινώθηκε για το προηγούμενο οικονομικό έτος, κατέγραψε την εβδομάδα που πέρασε, η εταιρεία Qed social and market research μέσω της ερευνητικής πλατφόρμας ”People of Greece”.

Επίσης, μεταξύ άλλων, οι ερωτηθέντες, κατέθεσαν τη γνώμη τους για την εμφάνιση ενός νέου κόμματος και τη δημιουργία μιας συμμαχίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς αλλά και την ανησυχία τους για την αυξημένη εγκληματικότητα.

Τα στοιχεία της έρευνας, παρουσίασε στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της πλατφόρμας, Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Για το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού

«Το 60% των Ελλήνων εκτιμά ότι το υπερπλεόνασμα αποδεικνύει την ύπαρξη υψηλών έμμεσων φόρων ενώ μόλις του 24% ότι δείχνει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά, το επιχείρημα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να ακουμπά παρά μόλις το 1/4 του εκλογικού σώματος. Επίσης, εντός των ψηφοφόρων της ΝΔ, το εν λόγω επιχείρημα είναι πιο επιτυχές, καθώς το 47% εξ αυτών υποστηρίζουν ότι το υπερπλεόνασμα συνδέεται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το 41% ότι προέκυψε από έμμεσους φόρους».

Για την επιστροφή ενοικίου και το επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους

«Το μέτρο της επιστροφής ενοικίου δεν αξιολογείται θετικά, καθώς το 71% πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ενοικίων και μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί πως θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής των ιδιοκτητών ακινήτων. Ως προς τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ, κρίνεται σημαντικό από τους μισούς Έλληνες, με τους υπόλοιπους να εκφράζουν επιφυλάξεις».

Για την εγκληματικότητα

«Δύο στους τρεις Έλληνες εκτιμούν ότι είναι σχετικά ή πολύ πιθανό να βιώσουν εμπειρία ληστείας στο δρόμο, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό τους αλλά και να βρεθούν μάρτυρες σε περιστατικό ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Φαίνεται πως η ανησυχία για την αυξημένη εγκληματικότητα αγγίζει τα 2/3 των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή τόπου κατοικίας, δηλαδή παραγόντων που παραδοσιακά συνδέονται με το αίσθημα του φόβου για το έγκλημα».

Για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς

«Η εμφάνιση κάποιου νέου κόμματος και η δημιουργία συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς καταγράφονται ως εξίσου ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις για τους Έλληνες. Η εμφάνιση νέου κόμματος συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ηλικίες 35-54 ενώ η δημιουργία συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων του αριστερού ημισφαιρίου κερδίζει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ηλικιών (55+). Πάντως, φαίνεται πως η συζήτηση στην Κεντροαριστερά, ίσως έχει κακοφορμίσει και δεν δείχνει να αποτελεί διέξοδο για τους πολίτες.

Επίσης, πιθανές αλλαγές στην ηγεσία της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δεν συγκινούν , ενώ μειωμένο δείχνει να είναι το ενδιαφέρον και για την περίπτωση περαιτέρω ενίσχυσης της Πλεύσης Ελευθερίας, που δείχνει να βρίσκεται σε πορεία συνεχούς ανόδου, εύρημα που μαρτυρά ότι η ψήφος για το κόμμα αυτό πιθανώς να έχει πιο εφήμερες στοχεύσεις».

Πηγή (με τη ραδιοφωνική συζήτηση): Αθήνα 9,84