Αυτήν την εβδομάδα η ερευνητική πλατφόρμα People of Greece ζήτησε από τους Έλληνες τη γνώμη τους για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη σύνδεση αυτής με τη μονιμότητα της θέσης τους, για διαφορετικούς τύπους διακυβέρνησης και για τη χρησιμότητα ανάδειξης στην Ελλάδα ενός ηγέτη «τύπου Τραμπ», για τις προοπτικές του κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και για την ταυτότητα της Πλεύσης Ελευθερίας και τα συναισθήματα που τους δημιουργεί η αύξηση της απήχησής της.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι:
- Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων κατόπιν αξιολόγησης υποστηρίζεται από ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων. Ωστόσο, το γεγονός ότι η αξιολόγησή τους κρίνεται από τους Έλληνες ως ανεπαρκής και μόνο τυπική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να συνδεθεί με την άρση της μονιμότητα, η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να αλλάξει.
- Ο «τραμπισμός» ως νοοτροπία διακυβέρνησης είναι επιθυμητός από το 27% των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ανάδειξη στην ηγεσία της Ελλάδας ενός ατόμου με τα χαρακτηριστικά του Τραμπ θα βελτίωνε τη διακυβέρνηση της, είτε λόγω του ασυμβίβαστου του χαρακτήρα του, είτε λόγω της εντιμότητας και της καθαρότητας με την οποία θα μιλούσε στον μέσο Έλληνα.
- Ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες στους Έλληνες, ούτε καν στους ψηφοφόρους της ΝΔ.
- Η αύξηση της απήχησης της Πλεύσης Ελευθερίας αξιολογείται θετικά από σχεδόν το 60% των Ελλήνων, και ακόμα περισσότερων νέων, οι οποίοι την αντιμετωπίζουν ως ένα μετριοπαθές, και όχι ακραίο, κόμμα.
Δείτε αναλυτικά τη γνώμη των Ελλήνων στα παρακάτω infographics.
Αξιολόγηση και μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων
- Η πρώτη σκέψη των Ελλήνων όταν συναντούν έναν δημόσιο υπάλληλο που εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά του δεν είναι η ίδια, καθώς για κάποιους η ερμηνεία βρίσκεται στην απουσία αξιολόγησης (28%), για κάποιους άλλους στον διορισμό ή στην προστασία από κάποιον πολιτικό (28%) και για ορισμένους άλλους στην προστασία του υπαλλήλου από την κλειστή κάστα δημοσίων υπαλλήλων (25%).
- Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εκτιμούν ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται ανεπαρκώς, ως προς τον τρόπο αξιολόγησης, και τυπικά, ως προς το είδος των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται. Οι εκτιμήσεις αυτές γέρνουν σημαντικά την πλάστιγγα υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (72%).
Διοίκηση «τύπου Τραμπ»
- Το 27% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η ανάδειξη στην ηγεσία της Ελλάδας ενός ατόμου με τα χαρακτηριστικά του Τραμπ θα βελτίωνε τη διακυβέρνηση της. Το ποσοστό αυξάνεται στο 34% μεταξύ εκείνων που αυτό-τοποθετούνται στον δεξιό χώρο. Οι δεξιοί ψηφοφόροι ερμηνεύουν την προτίμησή τους αυτή με αναφορά στο ασυμβίβαστο του χαρακτήρα ενός τέτοιου ατόμου και οι αριστεροί ψηφοφόροι την ερμηνεύουν με αναφορά στον έντιμο και καθαρό λόγο του προς τον μέσο πολίτη.
Νέο κυβερνητικό σχήμα
- Μόνο το 17% των Ελλήνων εκτιμούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει καλύτερες προοπτικές ως προς την παραγωγή έργου σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ το 57% των Ελλήνων εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα έχει κάποια επίδραση στην ποιότητα του κυβερνητικού έργου. Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, μόνο το 41% εκτιμούν ότι οι προοπτικές του νέου σχήματος είναι καλύτερες.
Πλεύση Ελευθερίας
- 3 στους 5 Έλληνες αξιολογούν ως θετική την αύξηση της απήχησης της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ μεταξύ των νέων 3 στους 4 αξιολογούν ως θετική την αύξηση.
- Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων βλέπουν την Πλεύση Ελευθερίας ως ένα αριστερό κόμμα (82%), ωστόσο οι Έλληνες διχάζονται ως προς το αν η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα ακραίο ή ένα μετριοπαθές κόμμα. Οι νέοι κάτω των 35 ετών επιλέγουν για την Πλεύση Ελευθερίας την ταυτότητα του μετριοπαθούς κόμματος σε συντριπτικό ποσοστό (84%), χαρακτηριστικό που ερμηνεύει τη σαφώς υψηλότερη απήχηση του κόμματος στους νέους.